Co vy a dýně? Já z ní ráda vařím během celého roku, ale teď přeci jen chutná ještě o něco líp :) Podzim je tady! Používám jí hrozně ráda na spoustu způsobů, od polévky z pečené se zázvorem, přes dýňové placky nebo ji míchám s kroupami.
To jsou přesně ty pecky, které milujou i děti
Dýně je zábavná už od samotného nakupování. Jedna se koupí na jídlo a druhá na vykrajování. A když jsme u té zábavy, mám tady recept na jedny super dobré Halloweenské cupcaky!
Objevila jsem ho kdysi v jednom, zahraničním časopise o vaření. Jsou krásně vláčné, neuvěřitelně chutné a navíc doplněné skvělým krémem! Je tu i možnost vegan krému bez mléka, můžete si je udělat bezlepkové, 100% celozrnné nebo z univerzální mouky na pečení.
Tyhle cupcaky jsou dokonalé právě díky dýni a kombinaci koření. Recept je jednoduchý a stane se zaručeně hitem, kdekoliv se s ním pochlubíte.
Halloween cupcakes
Ingredience na těsto:
1 šálek špaldové nebo bezlepkové mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
čokoládové kousky, ale nejsou nutné
2 velké vejce pokojové teploty
1 šálek dýňového pyré
1 šálek hnědého nebo kokosového cukru
1/2 šálku olivového nebo rozpuštěného kokosového oleje
Mascarpone krém:
200g Mascarpone
100g tvarohu
100g 30% smetany ke šlehání
špetka soli
cukr podle chuti
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky druhového superfood prášku podle vás. Já zvolila Acai Berry Powder, ale super je Purple sweet potato nebo mix Pink Pitaya a Blue Spirulina.
Vše vložte do jedné nádoby a šlehejte přibližně 2 minuty. Pozor, opatrně, ať nevyšleháte máslo :)
Vegan krém:
100 g kešu oříšků namočených přes noc ve vodě
1 plechovka tučného kokosového mléka ,vychlazená přes noc v lednici
2 lžíce javorového sirupu
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
šťáva z poloviny limetky
2 lžičky duhového superfood prášku podle vaší volby
V robotu rozmixujte kešu společně s javorovým sirupem, vanilkou a limetkou na jemný krém. Pak pomalu přimíchávejte hustý kokosový krém, který se v plechovce s mlékem přes noc oddělil od vody. Přidejte superfood prášek a krátce vyšlehejte.
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C.
Ve středně velké míse, prosijte společně mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor a muškátový oříšek
Ve větší misce rozšlehejte vejce, dýňové pyré, cukr a olej.
Přidejte suchou směs do mokré a míchejte. Případně přidejte čoko kousky.
Naplňte formičky asi do 3/4 a pečte 20 -25 minut, zkoušejte do středu špejlí, dokud se těsto nelepí.
Jakmile košíčky vychladnou, ozdobte je krémem.
A několik tipů na závěr
- Při měření mouky, dbejte opravdu na přesnou míru. Příliš mnoho mouky způsobí, že cupcaky nebudou tak vláčné a pravděpodobně budou tužší. Když dáte příliš málo mouky, cupcaky vám klesnou a budou moc mokré.
- Než začnete, připravte si všechny ingredience včas, aby měly stejnou, nejlépe pokojovou teplotu. Výsledek je pak mnohem lepší.
- Smíchejte suché a mokré přísady dohromady až těsně před vložením do formiček
Napadají vás nějaké otázky k receptu, třeba jestli je možné cupcaky zmrazit?
Samozřejmě, určitě se budou hodit i na později. Doporučuji ale mrazit jen samotné cupcaky bez krému, ten by po rozmrazení nechutnal moc dobře. Udělejte si ho vždy čerstvý. Cupcaky uchovávejte v mrazáku ve vzduchotěsné nádobě nebo zip sáčku.
Tak ať se dílo podaří a užijte si Halloween!