Dýňové Halloween Cupcakes

Co vy a dýně? Já z ní ráda vařím během celého roku, ale teď přeci jen chutná ještě o něco líp :) Podzim je tady! Používám jí hrozně ráda na spoustu způsobů, od polévky z pečené se zázvorem, přes dýňové placky nebo ji míchám s kroupami.

To jsou přesně ty pecky, které milujou i děti

Dýně je zábavná už od samotného nakupování. Jedna se koupí na jídlo a druhá na vykrajování. A když jsme u té zábavy, mám tady recept na jedny super dobré Halloweenské cupcaky!

dreamstimefree_251099-scaled

Objevila jsem ho kdysi v jednom, zahraničním časopise o vaření. Jsou krásně vláčné, neuvěřitelně chutné a navíc doplněné skvělým krémem!  Je tu i možnost vegan krému bez mléka, můžete si je udělat bezlepkové, 100% celozrnné nebo z univerzální mouky na pečení.

 

Tyhle cupcaky jsou dokonalé právě díky dýni a kombinaci koření. Recept je jednoduchý a stane se zaručeně hitem, kdekoliv se s ním pochlubíte.

 

Halloween cupcakes 

Ingredience na těsto:

1 šálek špaldové nebo bezlepkové mouky

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/4 lžičky soli

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletého zázvoru

1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

čokoládové kousky, ale nejsou nutné

2 velké vejce pokojové teploty

1 šálek dýňového pyré

1 šálek hnědého nebo kokosového cukru

1/2 šálku olivového nebo rozpuštěného kokosového oleje

 

Mascarpone krém:

200g Mascarpone

100g tvarohu

100g 30% smetany ke šlehání

špetka soli

cukr podle chuti

1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

2 lžičky druhového superfood prášku podle vás. Já zvolila Acai Berry Powder, ale super je Purple sweet potato nebo mix Pink Pitaya a Blue Spirulina.

Vše vložte do jedné nádoby a šlehejte přibližně 2 minuty. Pozor, opatrně, ať nevyšleháte máslo :)

 

Vegan krém:

100 g kešu oříšků namočených přes noc ve vodě

1 plechovka tučného kokosového mléka ,vychlazená přes noc v lednici

2 lžíce javorového sirupu

1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

šťáva z poloviny limetky

2 lžičky duhového superfood prášku podle vaší volby

V robotu rozmixujte kešu společně s javorovým sirupem, vanilkou a limetkou na jemný krém. Pak pomalu přimíchávejte hustý kokosový krém, který se v plechovce s mlékem přes noc oddělil od vody. Přidejte superfood prášek a krátce vyšlehejte.

 

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C.

Ve středně velké míse, prosijte společně mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor a muškátový oříšek

Ve větší misce rozšlehejte vejce, dýňové pyré, cukr a olej.

Přidejte suchou směs do mokré a míchejte. Případně přidejte čoko kousky.

Naplňte formičky asi do 3/4 a pečte 20 -25 minut, zkoušejte do středu špejlí, dokud se těsto nelepí.

Jakmile košíčky vychladnou, ozdobte je krémem.

 

IMG_0217-scaled-e1603203180324

 

A několik tipů na závěr

  • Při měření mouky, dbejte opravdu na přesnou míru. Příliš mnoho mouky způsobí, že cupcaky nebudou tak vláčné a pravděpodobně budou tužší. Když dáte příliš málo mouky, cupcaky vám klesnou a budou moc mokré.
  • Než začnete, připravte si všechny ingredience včas, aby měly stejnou, nejlépe pokojovou teplotu. Výsledek je pak mnohem lepší.
  • Smíchejte suché a mokré přísady dohromady až těsně před vložením do formiček

 

Napadají vás nějaké otázky k receptu, třeba jestli je možné cupcaky zmrazit?

Samozřejmě, určitě se budou hodit i na později. Doporučuji ale mrazit jen samotné cupcaky bez krému, ten by po rozmrazení nechutnal moc dobře. Udělejte si ho vždy čerstvý.  Cupcaky uchovávejte v mrazáku ve vzduchotěsné nádobě nebo zip sáčku.

 

Tak ať se dílo podaří a užijte si Halloween!

 

 

IMG_8427-2

Zpět do obchodu