Někdo ji zná, někdo možná ještě ne. Má spoustu předností a dá se použít na řadu způsobů a tak vám jí zkusím přiblížit tak, jak ji používáme u nás doma. Nejdříve si ji tedy trochu představíme. Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny cassava. Je to typická brazilská pochoutka pocházející z Jižní Ameriky.
Můžete tento kořen budete znát pod názvem Maniok
Tapioka a Maniok mají opravdu všestranné využití. Kořen manioku má jemnou chuť a lze jej použít jako náhradu za pečené a šťouchané brambory nebo z něj uděláte vynikající kaši, nemá nijak výraznou chuť a chutná i dětem. Koupíte ho v lepších asijských obchodech. Maniok neobsahuje lepek, proto jej lze využít i v případě bezlepkové diety. Obsahuje vápník, železo, kyselinu listovou, vitamín B a je přirozeným zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin.
Perly které vás zasytí
Možná se vám už do ruky dostala tapioková mouka. Já jí používám ráda na pečení a také na palačinky. Tapioková mouka má podobnou strukturu jako kukuřičná a díky svým vlastnostem dokáže zvětšit objem těsta a nahradit i vaječný bílek. Je to téměř čistý škrob a obsahuje pouze malé množství bílkovin, tuku a vlákniny. Je dobré jí tedy kombinovat i s jinou moukou, já jí například často míchám s kokosovou nebo mandlovou, když dělám muffiny, cupcakes a podobně.
Mojí nejoblíbenější variantou tapioky jsou ale „perly“. Vykouzlíte s nimi úžasné pudinky a můžete je přidat i do těsta na palačinky, ty mají pak zvlaštní strukturu. Možná jste se s tapioka perlami setkali i v asijském “bubble tea”. Mouku i perly koupíte například v Country Life nebo jiných obchodech se zdravou výživou.
Tapiokový puding je skvělou alternativou sladkostí, dodá vám energii a spoustu výživných látek. Já jsem ho začala ještě posilovat našimi barevnými superfood prášky, takže je nejen barevně zajímavější, ale přidáte mu tak na vitamínech a antioxidantech.
Mám pro vás recept. Neříkám, že je napoprvé úplně snadný, ale až na to přijdete, jistě si ho oblíbíte. Vyzkoušejte ho, třeba se stane tapioka i vaší stálicí v kuchyni ????
Tapioca Puding
Ingredience
1/3 šálku malých tapioka perel
3 šálky kokosového mléka
1/3 šálku javorového sirupu
1 lžička ButterflyPea
1 lžička Pink Pitaya
1 čajová lžička vanilkové esence
plátky mandlí, banánů,
čerstvé borůvky, maliny
a jiné ovoce
Postup
Do hrnce přidejte tapioku a zalijte vodou. Nechte ji 30 minut namočenou a vodu potom nevylívejte. Tapioku rozdělte na tři části, jedna část potom zůstane bílá. Mléko rozdělte také na tři části a ve dvou dobrě rozmíchejte superfoods prášky. Přidejte „barevné kokosové mléko“ k tapioce a vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud nedosáhnete mírného varu. Vaříme odkryté na velmi nízkém ohni 10 až 15 minut za občasného míchání, dokud směs není hustá jako pudink. Perly budou průhledné.
Odstavte a nechte 15 minut vychladit. Potom přidejte javorový sirup a vanilkový extrakt. Vrstvěte barevné pudinky do sklenic a potom dejte do lednice vychladit. Podávejte s čerstvým nakrájeným ovocem, ořechy, müsli, záleží jen na vás.
Tak ať se podaří a chutná ????